درباره وبگاه
با سلام خدمت شما بازدید کننده گرامی، ضمن خوش آمد گویی لطفا از پست های آرشیو شده هم دیدن فرمایید.این وبلاگ در اسفند ماه سال 1388 با هدف معرفی جغرافیا، تاریخ و فرهنگ روستای وانشان با مردمانی پر از مهر و انتشار عکس و فیلم در این راستا، طراحی گردید. روستای وانشان از توابع شهرستان گلپایگان واقع در استان اصفهان است. این روستا در 12 كيلومتری جنوب شهرستان گلپايگان و 15 کیلومتری شمال خوانسار قرار دارد بنای تاریخی آرامگاه امامزاده سلیمان ابوالفتح از نوادگان امام موسی کاظم متعلق به قرن دهم هجری شمسی در این روستا قرار دارد. این وبلاگ مطابق با قوانین جمهوری اسلامی و قوانین فضای سایبری می باشد. شما ميتوانيد براي انتقاد و پيشنهاد و ارسال نظرات خود اينجا کليک کنيد و يا ايميل بفرستيد! ترجمه اين سايت
تازه هاي جهان
|
نوشته شده به دست وانشانیان
آب و هواي مناسب زعفران:
زعفران
گياهي است نيمه گرمسيري و در نقاطي که داراي زمستانهاي ملايم و تابستان
گرم و خشک باشد بخوبي مي رويد. مقاومت زعفران در مقابل سرما زياد است و
ليکن چون دوران رشد آن مصادف با پائيز و زمستان و اوايل بهار است طبعا در
اين ايم به هواي مناسب و معتدلي نياز دارد. در دوره خواب يا استراحت گياه
(تابستان) بارندگي يا آبياري براي آن مضر است بنابراين کشت و کار آن در
مناطق گيلان و مازندران و مناطق گرم جنوب کشور معمول نيست. اراضي آفتاب گير
و بدون درخت که ضمنا در معرض بادهاي سرد نيز نباشد براي رشد زعفران مناسب
است. با توجه به پیش رفتن روستای وانشان رو به کم آبی و داشتن شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مناسب این محصول میتواند یک گزینه ی خوب برای کشاورزان باشد. با اين وجود در برخي از روستاهاي بيرجند و قاين در زير سايه بوته هاي زرشک و درختان بادام که در تابستان کمتر آبياري مي شوند کاشته مي شود. حداکثر دماي اين گياه بين 40 تا 35 درجه سانتي گراد و در ارتفاع بين 1300 تا 2300 متر از سطح دريا عملکرد خوبي را نشان داده است. کلیات گیاه شناسی: خاک مناسب پرورش زعفران: از
آنجاييکه پياز زعفران مدت نسبتا زيادي (7 - 5 سال) در زمين مي ماند. خاک
زمين بايد سبک يا ترکيبي از شن و رس باشد که پياز بتواند در اين مدت علاوه
بر تامين مواد غذايي، در مقابل شرايط خاص منطقه اي نيز مقاومت نمايد. تهيه زمين: در
تهيه زمين به منظور کاشت زعفران لازم است توجه و دقت خاصي معمول شود ابتدا
در فرصتهاي مناسب در پائيز يا زمستان زمين مورد نظر را شخم عميق مي زنند
درصورتيکه شرايط مناسب نبوده يا دسترسي به تراکتور مقدور نباشد مي توان شخم
را در پايان بهار يا اوايل تيرماه نيز انجام داد. انتخاب پياز و زمان کشت زعفران: احداث
مزارع جديد زعفران فقط بوسيله پياز آن مقدور و معمول است. بنابراين تهيه و
انتخاب پياز مرغوب جهت کاشت در ايجاد و گسترش کشت حائز اهميت است.
پياز زعفران را مي توان از خاک درآورد به انبار يا مزرعه ديگري منتقل
نمود، با توجه به دوده خواب يا استراحت پياز که از اواخر ارديبهشت ماه تا
اواخر مرداد ادامه دارد مي توان در اين فاصله نسبت به بيرون آوردن پياز
اقدام کرد. بهتر است پيازها پس از بيرون آوردن از زمين کاشته شوند تا
پيازها ضمن ادامه استراحت در زمين جديد مستقر شوند. از بيرون آوردن پيازها
در اواخر مرداد به بعد بايد خودداري کرد چون در اين موقع بعضي از پيازها
ممکن است براي ريشه دادن و جوانه زدن آماده باشند هر قدر فاصله بيرون آوردن
پيازها تا کاشت کمتر باشد بهتر است با وجود اين پياز زعفران را براي مدت
چندماه در محل سرد و خشک با ارتفاع 30 - 20 سانتي متر مي توان بصورت پخش
شده نگهداري نمود ولي اين امر باعث عدم توسعه فيزيولوژيکي گلها شده و
باردهي سال اول کشت را شديدا کاهش مي دهد. نوع و مقدار کشت پياز زعفران: بطوريکه
گفته شد زعفران بوسيله غده ساقه که عبارت از پيازهاي تو پر (بنه) مي باشد
ازدياد مي شود و اندازه آن از يک فندق تا يک گردو متفاوت است. پيازهاي
انتخابي بايد درشت تر، سالم تر و بدون زخم و خراشيدگي و عاري از هر نوع
بيماري باشد. عمليات کاشت پياز زعفران: براي
کاشتن پياز زعفران ابتدا چاله هاي يک رديف را با بيل در مي آورند و در
داخل هر چاله بطوريکه گفته شد از 3 - 15 پياز قرار مي دهند. عمق کاشت پياز
20 - 15 سانتي متر در نظر گرفته و در موقع کاشت سر پيازها بايد رو به بالا
قرار گيرد. پيازها در عمق 20 سانتي متري در زمستان از سرما و يخبندان و
ساير تنش هاي محيطي و در تابستان از گرما زدگي مصون مي مانند. آبياري: پس
از پايان کاشت پيازهاي زعفران که حداکثر تا آخر شهريورماه طول مي کشد حدود
15 تا 10 روز بعد از کاشت اقدام به آبياري مزرعه مي نمايند. در نقاط مختلف
خراسان بسته به وضعيت آب و هوايي منطقه از اواسط مهر ماه تا دهه اول آبان
آبياري زعفران شروع مي شود. با توجه که گل کردن زعفران تا حدودي تابع آب
اوليه مي باشد لذا براي اينکه برداشت زعفران با مشکل مواجه نشود آب اول را
در بين قطعات با فاصله چند روز تقسيم مي کنند تا بدين وسيله دوران اوج
گلدهي قطعات با يکديگر همزمان نباشد. سله شکني: همان
طور که اشاره شد بعد از آبياري اول به محض گاورو شدن زمين سطح مزرعه بايد
سله شکني شود بنحوي که پيازها صدمه نبينند بهترين وسيله سله شکني کج بيل و
بيل شيار دار و گاوآهن ايراني و کولتيواتر است. وجين علف هاي هرز: علف هاي هرز از طريق رقابت با گياه زعفران از نظر آب و مواد غذايي و نور خورشيد سبب کاهش محصول مي شود علاوه بر اين ممکن است در مراحل کاشت و برداشت زعفران مزاحمت هاي ايجاد و ميزبان تعدادي از بيماريها و حشرات و بخصوص نماتد باشد. وجين مزرعه در هر موقع که علف هاي هرز رشد کردند ضروري است در مزارع زعفران اولين وجين بعد از آبياري دوم انجام و اين وجين باعث از بين رفتن علف هاي هرز مزرعه زعفران مي گردد. بطور معمول اولين وجين زعفران بعد از برداشت گلها و دومين آن در صورت لزوم به فاصله در حدود يک ماه قبل از آب سوم انجام مي شود. در مورد مبارزه شيميايي با علف هاي مزرعه بايد توجه کرد که چون اثر اين علف کش ها بر روي گياه آزمايش نشده لذا بايد حتي الامکان به هنگام رشد بوته هاي زعغران از مصرف علف کش هاي شيميايي خودداري شود. عمليات به زراعي زعفران: با
توجه به اينکه اصلاح نبات زعفران از طريق به نژادي امکان پذير نيست لذا
براي بازدهي بيشتر محصول و ارتقاء کمي و کيفي آن بايد به عوامل زير متوصل
شد: خواص دارویی زعفران: Saffron 6)مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد . 7)قوای جنسی را تقویت می کند
.:: صفحه اصلي : Home ::. |
آخرين مطالب
آمار سايت
کانال آپارات وانشانيان
آرشيو مطالب
|
.:کپي برداري از مطالب فقط با ذکر منبع مجاز است:.