میثم فراست
جاذبه های تاریخی و طبیعی گلپایگان همواره از قدیم تاکنون پذیرای گردشگران داخلی و خارجی بودند که خاطرات خوش و دلنشینی را نیز برای آنان به جای گذاشته اند. در کنار این جاذبه ها غذاها و خوراکی های محلی یکی از جذابیت های مهم سفر به گلپایگان هستند و اخیرا نیز به دلیلی برای سفر دوباره و چند باره به گلپایگان تبدیل شده اند.
غذاهای محلی گلپایگان دارای طعم و رنگ و بوی دلپذیر خودشان هستند که نشان از به کار بردن مواد سالم و طبیعی تا حد امکان دارند. ادویه ها، روغن ها و لبنیات و سبزی های طبیعی و محلی که در شرایط آب و هوای پاک و سالم گلپایگان به عمل آمده و استفاده می شوند، در پخت و پز غذاها و خوراکی های گلپایگانی نقش کلیدی را بر عهده دارند. در کنار استفاده از مواد طبیعی ، روش طبخ و آماده سازی غذاها نیز که ابتکار مردم با فرهنگ و اصیل گلپایگان می باشد ، جذابیت خوراکی های گلپایگان را چند برابر نموده است.
از روزگاران قدیم تا کنون کباب و لبنیات گلپایگان شهرت ویژه ای داشته و با توجه به شرایط آب و هوایی ممتاز گلپایگان و به تبع آن محصولات حاصل خیز کشاورزی که به عنوان خوراک دام در گلپایگان استفاده می شود، برای طبخ کباب و استفاده از لبنیات، گوشت و شیر مطلوبی به دست می آید.تا جایی که کباب و لبنیات گلپایگان را تبدیل به یک برند مشهور در سطح کشور عزیزمان ایران نموده است. کمتر کسی است که به گلپایگان سفر کند و از کباب و لبنیات لذیذ آن بهره نبرد یا حداقل با خود به عنوان سوغات نبرد. شلوغی کبابی ها و رستورانهای شهر و فروشندگان لبنیات محلی شهر گلپایگان در ایام تعطیل سال گواه این مطلب است.
آبگوشت و انواع آشها نیز از غذاهایی هستند که مورد استقبال گردشگران قرار میگیرند که با کیفیت مطلوبی در گلپایگان طبخ می شوند. نان های سنتی (شاطه، شیرمال ،...) نیز از جایگاه ممتازی در خوراکی ها و سوغات گلپایگان برخوردار هستند که جا دارد در مبحثی جداگانه به آنان پرداخته شود.
از خوراکی های ممتاز و لذیذ گلپایگان که معمولا در میان وعده های غذایی استفاده می شود می توان کیک زبان سنتی گلپایگان ، شیرینی گلمحمدی و شیرینی(کلوچه) گلشهر را نام برد. استفاده از روغن های محلی و مطلوب، آرد برنج و گندم سبوس دار و تخم مرغ های محلی در طبخ و اماده سازی این کیک و شیرینی ها به آنها مزه و طعم مطلوبی می بخشد و در صورتی که تازه وبلافاصله پس از طبخ مصرف شود، مزه آنها به یادگار خواهد ماند. کیک زبان سنتی گلپایگان در این شهر قدمتی دیرینه دارد و سبک پخت و آن در قنادی های گلپایگان از دیر باز به یادگار مانده است. امروزه در شهر گلپایگان نیز به صورت تخصصی و با استفاده از مواد اولیه محلی و مطلوب در تیراژهای بالا و پایین و طبق سفارش مشتری آماده و عرضه می گردد. این میان وعده خوشمزه به عنوان سوغات توسط گردشگران به خارج از گلپایگان راه یافته و مورد استقبال قرار گرفته است. حتی تلاش شده که محصول مشابه آن نیز در شهرهای دیگر تولید شود. اما کیک زبان تولید شده در خارج از گلپایگان توانایی رقابت با کیک زبان گلپایگانی را نداشته و همچنان این خوردنی اصیل گلپایگانی در میان محصولات مشابه، حرف اول را میزند.
شیرینی گلمحمدی گلپایگان از خوردنی های لذیذ و مطلوب دیگری است که به عنوان میان وعده استفاده می شود. علاوه بر مواد اولیه مطلوب محلی، استفاده از نارگیل در طبخ این شیرینی به آن طعم و بوی خاصی می بخشد و مورد توجه علاقه مندان و گردشگران قرار گرفته است. مشابه این محصول در شهرهای دیگر با عنوان و برند شیرینی دانمارکی نیز تهیه می شود . اما طعم مخصوص و روش یگانه ی پخت آن که مخصوص گلپایگان است، آن را از محصولات مشابه متمایز نموده است.
از دیگر میان وعده های مخصوص و اصیل گلپایگان، شیرینی مخصوصی بخ نام کلوچه گلپایگانی است که با توجه به طبخ آن در محلات مختلف گلپایگان، ممکن است با نام های مختلفی نامیده شود(کلوچه گلشهر،برساق،کلوچه،...) با توجه به محلی بودن این شیرینی و استفاده از آن در مناسبت های خاص، معمولا در قنادی ها و شیرینی پزی های گلپایگان کمتر یافت می شود و بیشتر در روستاها میتوان یافت و سفارش داد.
به جای محصولات کارخانه ای مانند انواع کیک و بیسکوییت و شیرینی های متداول که با مواد شیمیایی و نگهدارنده تهیه شده و به عنوان پذیرایی در منزل یا محل کار و استفاده به عنوان میان وعده به کار می رود، شیرینی های و کیک های محلی گلپایگان جایگزین بسیار مطلوب و مناسبی است و امید است که در اینده به آن توجه بیشتری شده و از حمایت های لازم بهره مند باشد.
|