آخرين به روز آوري سايت ، سه شنبه اول خردادماه ۱۳۹۷

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ



آخاله در قبال تبلیغات هیچ مسئولیتی ندارد.



.


مانيتورينگ داروها


اردیبهشت اناربار


اولین رادیو در گلپایگان . به مناسبت ۴ اردیبهشت روز تاسیس رادیو در ایران

اولین رادیوی آشکار در گلپایگان به سالهای ۱۳۲۰ ، زمانیکه متفقین ایران را اشغال کرده بودند بر می گردد کنجکاوی و نیاز مردم به کسب اطلاعات از وضعیت جنگ جهانی دوم و اشغال ایران و نبود وسایل ارتباظی سریع حضور یک رادیوی صندوقی از نوع فبلامان (لامپی) در قهوه خانه ..ادامه


" ﭼﺮﺍ ﻧﻤﯿﻔﻬﻤﯿﺪ ﺩﯾﮕﺮ ﺁﺏ ﻧﯿﺴﺖ ؟!؟

ﺗﺎ ۱۰ﺳﺎﻝ ﺁﺗﯽ ﺍﯾﺮﺍﻥ، ﮐﺎﻣﻼ ﺑﯿﺎﺑﺎﻥ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ! ﻃﺒﻖ ﮔﺰﺍﺭﺵ ﻧﺎﺳﺎ ﺷﺪﺕ ﺧﺸﮑﺴﺎﻟﯽ ﺩﺭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﺣﺪﯼ ﻫﺴﺖ ﮐﻪ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﮐﻞ ﻧﺎﺑﻮﺩ ﻭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﻣﺤﺾ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺯﺭﺍﻋﯽ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ. ﺍﮔﺮ ﺗﺪﺍﺑﯿﺮ ﺟﺪﯼ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻧﺸﻮﺩ ﺑﮕﻔﺘﻪ ﻧﺎﺳﺎ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺍﺯ ﮐﺸﻮﺭ ﻧﯿﻤﻪ ﺧﺸﮏ ﺑﻪ ﯾﮏ ﮐﺸﻮﺭ ﺧﺸﮏ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ!!! ﻣﺜﻞ ﻋﺮﺑﺴﺘﺎﻥ ﻭ ﻣﻐﻮﻟﺴﺘﺎﻥ! .....


حال زمين خوب نيست - دکتر ابراهيم جعفري

پیوستی بر سخنان استاد علی اکبر جعفری و سرکار خانم مهندس حبیبی در برنامه "سرزمین ما" که از شبکه اول سيما در پنجشنبه ۸ بهمن ماه پخش گرديد











سمنو پزون

سمنو اولين سين از هفت سين نوروز باستان است. پختن سمنو سنتي ديرينه در فرهنگ ايرانيان دارد كه اين سنت در گلپايگان ريشه مذهبي نيز دارد. در باورهاي مردم گلپايگان سمنو نذر حضرت فاطمه زهرا (س) است اعتقادي كه در فرهنگ گلپايگان ريشه دوانيده و سالهاست كه ادامه دارد...

توحيد نيكنامي

 

ننه جون من سمنو می‌خواهم يار شيرين دهنو می‌خواهم
عاشقم من به لقای سمنو سر و جانم به فدای سمنو
سمنو خوب تر از جان من است سمنو شيره‌ی دندان من است
من که در مطبخِ
تو آشپزم سمنو را به جه شکلی بپزم؟
ننه جون ارث به اولاد بده سمنو را تو به من ياد بده
دختر ای ماه پسنديده من ای رُخَت روشنی ديده من
اولاً ديگ بزرگی بايد گندمِ سبزِ سترگی بايد
جمع بايد بکنی مردم را آب بايد بکشی گندم را
ذره‌ای خاک نريزد در ديگ چشم ناباک نيفتد بر ديگ
کچل و زخمی از آن دور شود ورنه، شيرين نشود، شور شود
جمع کردن ز نِسوان و بَنات دور ديگ سمنو با صلوات
بنشينند همه، سُبحه به کف پيش ديگ سمنو صف در صف
هی بخوانند جو شيخ و طلبه کته کات و کته کوت و کته گه
سمنو رخت به مينو بکشد مَلَک از اوج فلک بو بکشد
تا که ديگ سمنو جوش کند عَم قِزی، خاله قِزی، نوش کند

 

( تقليدي از شعر معروف نسيم شمال در باره سمنو )

 

خدا بیامرزه «بی بی» را ، یک ماه به عید مونده، همش میگفت ننه گندمو  زودتر  تهیه کن داره عید میرسه ، نکنه دیر بشه ، هوا سرده  دلم شور میزنه  ممکنه برا تحویل آماده نشه ! گندمو میگفت . میخواست اونا زودتر سبز بکنه ، وقتی اسم سمنو را می شنید ، دستاش  به لرزه می افتاد ، آخه اون  میگفت «سمنو  نذر حضرت زهرا (س)  است ، برکت زندگی است ، اومدِ کاره ، نون از تو خونه قطع نمیشه».  اعتقادات مذهبی قوی  بی بی  همه را تحت تاثیر قرار  میداد  . بی بی  میگفت: «قدیما  زندگی کردن خیلی سخت بود  .   کمتر کسی بود که زندگی راحتی  داشته باشه  اون میگفت اگه کسی فقط نون تو سفره اش بود  احساس راحتی و خوشبختی میکرد». هنوز  صدای دلنشین تعریفاش تو گوشمه  میگفت  قحطی اومده بود  کمتر کسی نون کافی تو سفره اش بود  . ( اون سالهای ۱۳۱۷ تا ۱۳۱۹ را می گفت  که از جمعیت ۲۰ میلیونی ایران  ۹ میلیون نفرشون از قحطی و سوء تغذیه تلف شدند) به قول خودش از هم اسمش حضرت زهرا (س)   کمک خواسته بود ، بهر صورتی بوده  مقدار کمی گندم  قرض میگیره و  اونا به نذر  دختر فرستاده خدا به نیت تهیه (سمنو ) سبز میکنه، میگفت خدا  لطفی کرد و مقدارکمی  آرد هم  تهیه شد . اونا سمنو کردم و وقت تحویل سال خیرات کردم . خدا بیامرز  اشک توی چشماشو   گرفت . ادامه داد که دیگه از اون سال نون از تو سفره قطع نشد . بی بی  خیلی به  پخت سمنو  و برکاتش اعتقاد داشت .
اون روزا که بی بی سمنو می پخت  وسایل آماده کردن این نذری هم  ابتدائی  بود . وقتی گندم جوانه می زد  و ریشه ها تو هم بافته میشد بایستی اونا  خرد می کرد و شیره  جوانه  را  که ماده  شیرین کننده سمنو است از مغز گندم بیرون بیاره ، برا این کار ( سیرکو ) تنها وسیله بود، کاری پر زحمت و خسته کننده  ، جوشاندن اون با آرد  سبوس دار  که از گندم جوانه زده تهیه می شد  ، روی تنور  باآتیش گون ساعتها طول میکشید .  اما تمام این خستگی ها  بعد از آماده شدن سمنو از تن بیرون میرفت .  اون می گفت بی وضو نباید سر دیگ سمنو رفت .بوی سمنو  همیشه با بوی بهار همراه بود .لذت عید اونم برای بچه ها  با حضور سمنو  توی سفره هفت سین  دو چندان می شد.
حالا ۵۰ ساله که از تعریف بی بی  در رابطه با برکت سمنو میگذره ، ۷۶ ساله که از وقایع ۱۳۱۹ خبری نیست . مردم گلپایگان همه بر این باورند که سمنو برکت خونه  را زیاد میکنه  اکثر اهالی نزدیک عید که میشه کمی گندم سبز می کنند و شب عید سمنو روی اجاق گاز پخته میشه تا برا سفره هفت سین آماده بشه  . من هم هر سال مختصری گندم رابه یاد  بی بی  و  به یادگاری بی بی و احترام به اعتقادش که مصادف با سالگرد وفاتش هم هست سبز می کنم تا طبق وصیتش با جوانه زدن گندم  روحش هم سبز بشه  و سنت ریبای ایرانی که در شهرمون پررنگ تر از هر جای دیگر است  حفظ شود
نقل قول مطلب بالا از پدرم

**********************************************

بیشتر از سمنو بدانید .....

سمنو اولين سين از هفت سين نوروز باستان است. پختن سمنو سنتي ديرينه در فرهنگ ايرانيان دارد كه اين سنت در گلپايگان ريشه مذهبي نيز دارد. در باورهاي مردم گلپايگان سمنو نذر حضرت فاطمه زهرا (س) است، اعتقادي كه در فرهنگ گلپايگان ريشه دوانيده و سالهاست كه ادامه دارد.
سمنو شيرين است، اما شيريني آن به صورت طبيعي فقط و فقط از جوانه گندم تامين مي‌شود و به هيچ وجه از شكر در پخت آن استفاده نمي‌شود. غذايي كامل، خوشمزه و مقوي كه نه تنها مواد مضري براي بدن ندارد بلكه خاصيت درماني نيز دارد.
سمنو پزي زحمت زيادي دارد كه برخي عاشقانه اين زحمت را به جان خريده و هر سال نذر خويش را اين‌گونه ادا مي‌كنند

گالري عكس گلپايگان

 

ابتدا گندم‌ها را در سيني به صورت يك لايه خيلي نازك پهن مي‌كنند و در مكان تاريك با پارچه نمدار مرطوب نگاه مي‌دارند تا جوانه بزند.

 

گالري عكس گلپايگان

 

چنانچه جوانه‌ها نور ببينند رنگ آنها سبز مي‌شود و سمنو به جاي طعم شيرين، تلخ مي‌گردد.

 

گالري عكس گلپايگان

 

پس از گذشت 6 روز جوانه‌ها آماده مي‌شوند.

 

گالري عكس گلپايگان
گالري عكس گلپايگان

 

با خرد كردن، جوانه‌ها آماده چرخ كردن مي‌شوند.

 

گالري عكس گلپايگان
گالري عكس گلپايگان

 

با استفاده از دستگاه ميكسر، شيره جوانه‌ها گرفته مي‌شود.

 

گالري عكس گلپايگان

 

با فشردن شيره، نشاسته خالص گندم كه ماده شيرين كننده سمنو است بدست مي‌آيد.

 

گالري عكس گلپايگان

 

با عبور شيره از صافي، سبوس‌هاي آن هم كاملا گرفته مي‌شود.

 

گالري عكس گلپايگان

 

آرد گندم كه دومين ماده اصلي تشكيل دهنده سمنو است بايد كمي سوخاري شود.

 

گالري عكس گلپايگان

 

آب روي شيره جوانه‌ها با آرد مخلوط و بر روي آتش قرار مي‌گيرد. نشاسته ته‌نشين شده نيز كم كم به سمنو اضافه مي‌شود.

 

گالري عكس گلپايگان

 

سمنو ساعتها مي‌جوشد تا به غلظت مناسب برسد.

 

گالري عكس گلپايگان

گالري عكس گلپايگان

 

برخي در قديم، شيره پخته شده را در ظروف سفالين (بولكه) مي‌ريختند و در تنور گداخته قرار مي‌دادند و پس از حدود 48 ساعت آن را از تنور خارج و سمنوي آماده را مورد استفاده قرار مي‌دادند.

 

گالري عكس گلپايگان

 

سرانجام سمنو آماده مي‌گردد. ساليان سال است كه اولين منزلگاه سمنو سفره هفت سين است و بعد از آن بركت سفره‌هاي مردم گلپايگان.

 

در همين رابطه بخوانيد: سمنو به ياد بي‌بي

 

*****************************************

بیشتر از سمنو بدانید

 سمنو دارای ویتامین‌های A،E ،K و گروه B است و به دلیل دارا بودن كلسیم و پتاسیم مصرف متعادل آن به افراد سالمند و كسانی كه دچار پوكی استخوان هستند، توصیه می‌شود.

فسفر آن قابل توجه بوده و برای رشد مغزی كودكان و زنان شیرده مفید است. آهن، اسید فولیك و ویتامین‌های گروه B آن عاملی برای خونسازی و تنظیم هورمون‌ها بوده و می‌تواند در رفع خستگی وآرامش اعصاب تاثیر گذار باشد.

اگر در سمنو از بادام شیرین استفاده شود هنگام طبخ، ریزمغذی‌هایش جذب سمنو شده و باعث مقوی‌تر‌شدن این غذا می‌شود. شیرینی سمنو طبیعی است.

در فرآیند جوانه‌زدن، ویتامین‌ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و در مقابل از كالری و كربوهیدرات آن كاسته می‌شود.

پروتئین‌های آن قابلیت هضم و جذب بهتری داشته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می‌شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن خواهید شد.

نکته: سمنویی كه به صورت فله‌ای تهیه شود، می‌تواند حاوی مقادیر زیاد شكر باشد. همچنین از خرید سمنویی كه در اماكن عمومی به صورت روباز در معرض انواع آلودگی‌های ویروسی، عفونی و هوای آلوده به سرب و جیوه است، اجتناب كنید.

سمنو به دلیل بافت چسبناك مستعد پذیرش انواع آلودگی‌ها بوده و طعم ترشیدگی و مزه كپك نشان‌دهنده فساد آن است

اين مطلب تاکنون 6872 بار مشاهده شده است.
مطالب مرتبط با توحيد نيكنامي

آخاله ۱۱ ساله شد
آخاله ۸ ساله شد
۷ سال با آخاله در کنار شما
پيامك‌هاي يلدايي
سمنو پزون
آخاله ۴ سال با شما
مراسم چهلمين روز درگذشت مرحوم خالصي
وداع حسين ابراهيمي (الوند)‌ با چرخ گردون
رکاب زني در جاده‌هاي سرسبز گلپايگان
به ياد استاد عباس سرمدي گلپايگاني
حكايت صالحين: آيت‌الله سيد جمال‌الدين گلپايگاني
يهوديان گلپايگان



نام و نام خانوادگي:
پست الکترونيک:
سايت يا وبلاگ:
متن پيام:
تصوير امنيتي:


15:15   25 اسفند 1386
ح.ر.
سلام مطلبتون جالب بود اما قبول كنين سمنو اصلاخوشمزه نيست كاش طوري درست مي كردن كه مثلا ترش مي شد. بهتر نبود؟

24:15   13 تير 1387

افرين بر شما که اين اداب ورسوم را به نسلهاي بعد از خود تحويل مي دهيد

19:44   10 دي 1387
mazaher golpa
مادرم از آن روزي كه تورا نديدم ديگر اين كلمه زيبا را به زبان نياورده ام چون ميدا نم كه هيچكس لياقت چنين كلمه اي را ندارد. وب منم بذارین تو بلاگستان . آخاله توحید چند بار بگم ؟

14:8   26 اسفند 1390
m
بابا دمتون گرم خسته نباشید سمنو پختن خیلی زحمت داره بازم خسته نباشین ممنون

9:1   28 اسفند 1394
اشراقی
مطلب سمنو بسیار جالب و خواندنی و مفید بود - از سایت آخاله متشکرم

آخاله در قبال تبلیغات هیچ مسئولیتی ندارد.


آب و هوا

پیام های کلی سایت

تماس با ما


كليه حقوق براي پديد آورندگان 
.:: آخاله ::. محفوظ است. | طرح و اجرا : توحيد نيكنامي   | به روز رسانی محتوایی : محمود نيكنامي  
 | .Copyright © 2003-2012 Akhale.ir. All Rights Reserved
|
 | Powered By Tohid Niknami | E-Mail :
Akhale . com @ gmail . com |