به گزارش خبرگزاری فارس از گلپایگان، عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پرارزش است که 7 هزار سال پیش از میلاد بهعنوان عالیترین و مقویترین غذاها شناخته شده و به خاطر ویژگیهای شفابخش خود بهعنوان دارو در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد.
در اهمیت عسل همین بس که در قرآن یک سوره به نام زنبور عسل یا سوره نحل وجود دارد. عسل از ترکیب بیش از 20 نوع قند، هشت نوع ویتامین، 11 نوع ماده معدنی، 16 نوع اسیدآمینه و چندین نوع آنزیم به وجود میآید.
فرآیند تولید عسل به اینگونه است که زنبورعسل با خرطوم خود شهد گلها را میمکد و در عسل دان خود ذخیره میکند و پس از تغلیظ و افزودن یک سری مواد آلی مانند آنزیم دوباره آن را در حجرههایشان تخلیه کرده و برای مصرف ذخیره میکند.
هر گیاهی از نظر نوع گل، زمان گلدهی و رنگ گل و محل رویش ویژگیهای خاص خود را دارد و بنا به تنوع، تعداد و مقدار شهد گلها در هر منطقه طعم، رنگ و کیفیت عسل در هر منطقه متفاوت است.
فواید عسل بر کسی پوشیده نیست و تجربه نشان داده است افرادی که بهطور مرتب هر روز مقداری عسل مصرف میکنند سالمتر و دارای عمری طولانیتر هستند.
عسل در تقویت حافظه و سیستم ایمنی و قوای جسمانی بهبود و درمان بسیاری از ناراحتیها مثل زخمها، سوختگیها و درمان بیماریهای گوارشی و دهان و لثه مؤثر است.
* تولید سالانه 110 تن عسل در گلپایگان
مدیر جهاد کشاورزی گلپایگان هم در گفتوگو با خبرنگار فارس در مورد وضعیت عسل چنین اظهار کرد: در حال حاضر 230 بهرهبردار زنبورعسل با 17 هزار کلنی در شهرستان گلپایگان وجود دارد.
حیدر علی گلمحمدی افزود: با توجه به شرایط آب و هوایی سالانه 110 تا 130 تن عسل در گلپایگان تولید میشود.
وی بابیان اینکه کلاسهای ترویجی تأثیر زیادی بر تولید عسل داشته است، تصریح کرد: در سال 93 کارگاه آمورشی پرورش زنبورعسل با حضور 62 نفر از زنبورداران برگزار شد و نتایج خوبی در این دورهها به همراه داشت.
مدیر جهاد کشاورزی گلپایگان تأکید کرد: عسل گلپایگان به خاطر کیفیت و طعم خاصی که دارد یکی از سوغات مهم گلپایگان محسوب میشود و سالانه گردشگران زیادی برای خرید عسل به واحدهای صنفی این محصول مراجعه میکنند.
*خشکسالی و گرد و غبار مهمترین مشکل زنبورداران
مدیرعامل شرکت تعاونی زنبورداران گلپایگان در گفتوگو با خبرنگار فارس چنین اظهار کرد: شرکت تعاونی زنبورداران گلپایگان با 220 نفر عضو در سال 1363 در گلپایگان تأسیس شده است.
حسین غزنوی با بیان اینکه در شهرستان گلپایگان بیش از 300 گونه گیاهی موجود است، تصریح کرد: 30 گونه از این اقلام درآمدزا هستند و به دلیل تنوع گونههای گیاهی، عسل گلپایگان از کیفیت و طعم و مزه منحصر بهفردی برخوردار است.
وی ادامه داد: برای تهیه یک کیلوگرم عسل زنبور ناچار است 120 تا 150 هزار بار شهد به کندو حمل کند و 10 میلیون گل را بازدید کند و از آنان شهد تهیه کند و مسافتی معادل هفت بار دور کره زمین را پرواز کند.
مدیرعامل شرکت تعاونی زنبورداران گلپایگان با اشاره به اینکه حدود 15 هزار و 34 کلنی زنبور عسل در گلپایگان ثبت شده است به انواع عسل پرداخت و افزود: عسل آویشن، عسل گون و عسل زول یونجه از انواع عسل در شهرستان گلپایگان است.
غزنوی به خدماتی که شرکت تعاونی زنبورداران به اعضا ارائه میکند نیز پرداخت و اظهار کرد: تهیه نهادهای دامی، صدور مجوز برای کوچ و اسکان زنبورها، مراحل انجام صدور پروانه زنبورداری، اعطای تسهیلات به زنبورداران و معرفی آنان به بانکهای عامل از جمله خدماتی است که ارائه میشود.
وی همچنین بیان کرد: گردوغبار، خشکسالیهای متوالی، هزینه بالای کوچ زنبورداران به نواحی مختلف کشور، کمبود اعتبارات و عدم صرفه اقتصادی تولید عسل مشکلاتی است که زنبورداران با آن مواجه هستند
* تشخیص درجه خلوص عسل فقط در آزمایشگاه میسر است
مسئول آزمایشگاه دامپزشکی و مواد غذایی گلپایگان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس به ویژگیهای یک عسل خوب پرداخت و اظهار کرد: با توجه به مواد تشکیلدهنده عسل، تشخیص درجه خلوص آن فقط در آزمایشگاه میسر است.
نسرین وکیلی به روشهای نگهداری عسل اشاره کرد و افزود: عسل یک ماده غذایی است که به لحاظ ویژگیهای خاص فاسد نمیشود و لذا بهتر است در دمای معمولی نگهداری شود.
وی بیان کرد: بنا به یک عقیده غلط و رایج در ایران عسل شکرکزده، سفت شده و رسکرده را تقلبی میدانند و یا برخی دیگر نیز رنگ عسل یا نحوه جریان آن هنگام ریخته شدن را ملاک تشخیص میدانند در حالیکه شکرک زدن، رسوب کردن، تهنشین شدن، کریستالیزه شدن عسل نهتنها دلیل بر کیفیت بد و تقلبی بودن عسل نیست بلکه معرف سالم و طبیعی بودن عسل است.
مسئول آزمایشگاه دامپزشکی و مواد غذایی گلپایگان تأکید کرد: عسل طبیعی و خالص را فقط میتوان در آزمایشگاههای مواد غذایی از انواع تقلبی آن تشخیص داد و حتی حضور بر سر کندو کمکی به تشخیص نمیکند.
وکیلی به دامنه طیف رنگهای عسل اشاره کرد و گفت: رنگ عسل از سفید به انواع زرد (از زرد نارنجی تا زرد مایل به سبز طلایی) کهربایی، عقیقی، مایل به قرمز و حتی قهوهای متغیر است.
وی ادامه داد: در یک سال گذشته بیش از 70 مورد آزمایش بر روی عسلهایی که به این آزمایشگاه ارسال شده است، انجام شده است و از خصوصیات یک عسل مطلوب این است که میزان ساکاروز حداکثر پنج درصد و نسبت فروکتوز حداقل 9 دهم و رطوبت به میزان 20 درصد باشد.
شهرستان گلپایگان از طرف شمال به شهر خمین و قسمت کوچکی از مغرب به کوههای بختیاری و الیگودرز و از طرف جنوب به خوانسار و کوههای بختیاری و از طرف مشرق به میمه و از طرف جنوب شرقی به نجفآباد محدود است.
ارتفاع این شهر از سطح دریا 1818 متر است و بر سر مسیر ارتباطی همدان - اراک به اصفهان و همچنین مسیر کرمانشاه ـ اراک به اصفهان قرار گرفته است و دارای 52 روستا و سه شهر گلپایگان، گوگد، گلشهر است.
با توجه به فرارسیدن نوروز و فصل بهار گردشگران و توریستها و مسافران زیادی از این شهر گذر میکنند و یا حتی این باغ شهر را بهعنوان استراحتگاهی هرچند کوتاهمدت انتخاب میکند و سپس به بازار گلپایگان سری میزنند و برای خود و بستگان خود سوغات تهیه میکنند.
کباب، عسل، منبت، ادویه، داروهای گیاهی، لبنیات مانند ماست، پنیر و کره، نان خشک سنتی، فرش، جاجیم و گیوه از جمله سوغات گلپایگان محسوب میشود که غیرممکن است اجازه دهد هر مسافری دستخالی از این شهر گذر کند.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13931215000906#sthash.FTgDE2KU.dpuf